Mevzuat Yayınları

Arama türünü seçin; kanun, madde veya belge ve tarih ölçütleriyle süzün.

2624 kayıt

Yeni kayıt: 213 Sayılı VERGİ USUL KANUNU - Madde 338 — İştirak ·

Yeni kayıt: 213 Sayılı VERGİ USUL KANUNU - Madde 338 — İştirak

Resmî Gazete tarih ve sayısıHenüz girilmedi
İlgili kanunVergi Usul Kanunu
Madde adı ve numarasıMadde Madde 338 — İştirak

Yeni belge · Tespit: 2026-09-23 17:55:49

(Mülga : 22/7/1998 - 4369/82 md.)

Yeni kayıt: 213 Sayılı VERGİ USUL KANUNU - Madde 337 — Fiil Ayrılığı ·

Yeni kayıt: 213 Sayılı VERGİ USUL KANUNU - Madde 337 — Fiil Ayrılığı

Resmî Gazete tarih ve sayısıHenüz girilmedi
İlgili kanunVergi Usul Kanunu
Madde adı ve numarasıMadde Madde 337 — Fiil Ayrılığı

Yeni belge · Tespit: 2026-09-23 17:55:49

(Değişik birinci fıkra : 30/12/1980 - 2365/63 md.) Ayrı ayrı yapılmış olan (29/07/1998- 4369/81/A-18 md.) vergi ziyaı veya usulsüzlükten dolayı ayrı ayrı ceza kesilir. Şu kadarki, 352 nci maddede yazılı usulsüzlüklerden, aynı takvim yılı içinde aynı neviden birden fazla yapıldığı taktirde birden fazlasının herbiri için, birincisine ait cezanın dörtte biri kesilir.
Aynı nevi usulsüzlükten maksat, fiillerin 352 nci maddede gösterilen derece ve fıkralar itibariyle yekdiğerine mutabakatıdır.

Yeni kayıt: 213 Sayılı VERGİ USUL KANUNU - Madde 336 — b) Muhtelif Cezayı İstilzam Etmesi ·

Yeni kayıt: 213 Sayılı VERGİ USUL KANUNU - Madde 336 — b) Muhtelif Cezayı İstilzam Etmesi

Resmî Gazete tarih ve sayısıHenüz girilmedi
İlgili kanunVergi Usul Kanunu
Madde adı ve numarasıMadde Madde 336 — b) Muhtelif Cezayı İstilzam Etmesi

Yeni belge · Tespit: 2026-09-23 17:55:49

(Değişik: 30/12/1980 - 2365/62 md.) Cezayı istilzam eden tek bir fiil ile (Değişik: 29/07/1998 - 4369/81/A-17 md.) vergi ziyaı ve usulsüzlük birlikte işlenmiş olursa bunlara ait cezalardan sadece miktar itibariyle en ağırı kesilir.
Usulsüzlük cezası kesilen bir fiil ile vergi ziyaına da sebebiyet verildiği sonradan anlaşıldığı takdirde, evvelce usulsüzlük cezası kesilmiş olması, bu cezanın ziyaa uğratılan vergiden dolayı kesilmesi gereken (Değişik: 29/07/1998 - 4369/81/A-17 md.) vergi ziyaı cezası ile mukayesesine ve noksan kesilen cezanın ikmaline mani değildir.

Yeni kayıt: 213 Sayılı VERGİ USUL KANUNU - Madde 335 — a) Muhtelif Vergi Ziyaına Sebebiyet Verilmesi : ·

Yeni kayıt: 213 Sayılı VERGİ USUL KANUNU - Madde 335 — a) Muhtelif Vergi Ziyaına Sebebiyet Verilmesi :

Resmî Gazete tarih ve sayısıHenüz girilmedi
İlgili kanunVergi Usul Kanunu
Madde adı ve numarasıMadde Madde 335 — a) Muhtelif Vergi Ziyaına Sebebiyet Verilmesi :

Yeni belge · Tespit: 2026-09-23 17:55:49

(Değişik: 30/12/1980 - 2365/61 md.)
(Değişik: 29/07/1998 - 4369/81/A-16 md.) Vergi ziyaı cezasında cezayı istilzam eden tek bir fiil ile başka neviden birkaç vergi ziyaa uğramış olursa her vergi bakımından ayrı ayrı ceza kesilir.

Yeni kayıt: 213 Sayılı VERGİ USUL KANUNU - Madde 334 — Damga Vergisi ve Damga Resminde Sorumluluk ·

Yeni kayıt: 213 Sayılı VERGİ USUL KANUNU - Madde 334 — Damga Vergisi ve Damga Resminde Sorumluluk

Resmî Gazete tarih ve sayısıHenüz girilmedi
İlgili kanunVergi Usul Kanunu
Madde adı ve numarasıMadde Madde 334 — Damga Vergisi ve Damga Resminde Sorumluluk

Yeni belge · Tespit: 2026-09-23 17:55:49

(Değişik: 30/12/1980 - 2365/60 md.) Damga Vergisi ve Damga Resmi uygulamalarında gerek nispi, gerek maktu vergi ve resimlerle ilgili cezadan sorumlu olanlar birden fazla olduğu taktirde, yekdiğerine müracaat hakları mahfuz kalmak üzere, müteselsilen sorumlu tutulurlar.

Yeni kayıt: 213 Sayılı VERGİ USUL KANUNU - Madde 333 — Tüzel Kişilerin Sorumluluğu ·

Yeni kayıt: 213 Sayılı VERGİ USUL KANUNU - Madde 333 — Tüzel Kişilerin Sorumluluğu

Resmî Gazete tarih ve sayısıHenüz girilmedi
İlgili kanunVergi Usul Kanunu
Madde adı ve numarasıMadde Madde 333 — Tüzel Kişilerin Sorumluluğu

Yeni belge · Tespit: 2026-09-23 17:55:49

Tüzel kişilerin idare ve tasfiyesinde Vergi Kanununa aykırı hareketlerden tevellüt edecek vergi cezaları tüzel kişiler adına kesilir.
Tüzel kişilerin kanuni temsilcilerinin vergi sorumluluğu hakkındaki bu kanunun 10 uncu maddesi hükmü vergi cezaları hakkında da uygulanır.
(Ek : 30/12/1980 - 2365/59 md.; Değişik: 22/7/1998 - 4369/81 md.) Bu Kanunun 359 uncu maddesinde yazılı fiillerin işlenmesi halinde bu fiiller için 359 ve 360 ıncı maddelerde öngörülen cezalar bu fiilleri işleyenler hakkında hükmolunur.

Yeni kayıt: 213 Sayılı VERGİ USUL KANUNU - Madde 332 — Küçüklerin ve Kısıtlıların Ceza Muhatabı Olmadığı Haller ·

Yeni kayıt: 213 Sayılı VERGİ USUL KANUNU - Madde 332 — Küçüklerin ve Kısıtlıların Ceza Muhatabı Olmadığı Haller

Resmî Gazete tarih ve sayısıHenüz girilmedi
İlgili kanunVergi Usul Kanunu
Madde adı ve numarasıMadde Madde 332 — Küçüklerin ve Kısıtlıların Ceza Muhatabı Olmadığı Haller

Yeni belge · Tespit: 2026-09-23 17:55:49

Velayet ve vesayet altında bulunanlar veya işlerinin idaresi bir kayyıma tevdi edilmiş olanlar, kendilerine izafeten veli, vasi veya kayyımın vergi kanunlarına aykırı hareketlerinden dolayı cezaya muhatap tutulmazlar. Bu hallerde cezanın muhatabı, veli, vasi veya kayyımdır.

Yeni kayıt: 213 Sayılı VERGİ USUL KANUNU - Madde 331 — Cezalar ·

Yeni kayıt: 213 Sayılı VERGİ USUL KANUNU - Madde 331 — Cezalar

Resmî Gazete tarih ve sayısıHenüz girilmedi
İlgili kanunVergi Usul Kanunu
Madde adı ve numarasıMadde Madde 331 — Cezalar

Yeni belge · Tespit: 2026-09-23 17:55:49

(Değişik: 30/12/1980 - 2365/58 md.) Vergi kanunları hükümlerine aykırı hareket edenler, bu kitapta yazılı vergi cezaları (Değişik: 29/07/1998- 4369/ 81/A-13) (vergi ziyaı cezası ve usulsüzlük cezaları) ve diğer cezalar ile cezalandırılırlar.

Yeni kayıt: 213 Sayılı VERGİ USUL KANUNU - Madde 330 — Emtia Sigorta Tazminatı ·

Yeni kayıt: 213 Sayılı VERGİ USUL KANUNU - Madde 330 — Emtia Sigorta Tazminatı

Resmî Gazete tarih ve sayısıHenüz girilmedi
İlgili kanunVergi Usul Kanunu
Madde adı ve numarasıMadde Madde 330 — Emtia Sigorta Tazminatı

Yeni belge · Tespit: 2026-09-23 17:55:49

Emtia ve zirai mahsul ve hayvan kıymetlerinde vukua gelen zayiat dolayısiyle alınan sigorta tazminatları bunların değerlerinden fazla olursa bu fazlalık kara alınır.
İşletme hesabı esasında tutulan defterde bu tazminat hasılat kaydedilir.

Yeni kayıt: 213 Sayılı VERGİ USUL KANUNU - Madde 329 — Amortismana Tabi Malların Sigorta Tazminatı ·

Yeni kayıt: 213 Sayılı VERGİ USUL KANUNU - Madde 329 — Amortismana Tabi Malların Sigorta Tazminatı

Resmî Gazete tarih ve sayısıHenüz girilmedi
İlgili kanunVergi Usul Kanunu
Madde adı ve numarasıMadde Madde 329 — Amortismana Tabi Malların Sigorta Tazminatı

Yeni belge · Tespit: 2026-09-23 17:55:48

Yangın, deprem, sel, su basması gibi afetler yüzünden tamamen veya kısmen zıyaa, uğrıyan amortismana tabi iktisadi kıymetler için alınan sigorta tazminatı bunların değerinden (Amortismanlı olanlarda ayrılmış olan amortisman çıktıktan sonra kalan değerden) fazla veya eksik olduğu takdirde farkı kar veya zarar hesabına geçirilir.
(7338 sayılı kanunun 37 nci maddesiyle değişen fıkra; Yürürlük: 26.10.2021)Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerce;
a) Alınan sigorta tazminatı ile tamamen veya kısmen zarar gören amortismana tabi iktisadi kıymetlerin yenilenmesi veya benzer mahiyetteki bir iktisadi kıymetin iktisabı, işin niteliğine göre zorunlu bulunur veya bu hususta işletmeyi idare edenlerce karar verilmiş ve teşebbüse geçilmiş olursa tazminat fazlası, tazminatın alındığı tarihi takip eden üçüncü takvim yılının sonuna kadar pasifte geçici bir hesapta tutulabilir. Her ne sebeple olursa olsun bu süre içinde zarar gören iktisadi kıymetlerin yenilenmesi veya benzer mahiyetteki bir iktisadi kıymetin iktisabı gerçekleşmezse, geçici hesapta tutulan tazminat fazlası, tazminatın alındığı yılı takip eden üçüncü takvim yılının kâr ve zarar hesabına eklenir.
b) Pasifte geçici bir hesapta tutulan tazminat fazlası, finansal kiralama yoluyla edinilenler de dâhil olmak üzere (a) bendindeki esaslar dâhilinde iktisap edilen bir veya birden fazla kıymetin bu Kanun hükümlerine göre ayrılacak amortismanlarına mahsup edilir. Bu mahsup tamamlandıktan sonra itfa edilmemiş olarak kalan değerlerin amortismanına devam olunur.
c) Pasifte geçici bir hesapta tutulan tazminat fazlası, zarar gören iktisadi kıymetin yerine iktisap edilen yeni kıymetlerin amortisman ayrılabilecek tutarından fazla ise bu fazlalık, tazminatın alındığı yılı takip eden üçüncü takvim yılının kâr ve zarar hesabına eklenir.
ç) Tazminatın alındığı yılı takip eden üçüncü takvim yılının sonundan önce işin terki, devri veya işletmenin tasfiyesi hâlinde pasifte geçici bir hesapta tutulan tazminat fazlası o yılın kâr ve zarar hesabına eklenir. (*)
(7338 sayılı kanunun 37 nci maddesiyle değişen fıkra; Yürürlük: 26.10.2021)Maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.(**)
(7338 sayılı kanunun 37 nci maddesiyle kaldırılan fıkra; Yürürlük: 26.10.2021)(***)

(*) Değişmeden önceki şekli: Şu kadar ki, alınan sigorta tazminatı ile zıyaa, uğrıyan malların yenilenmesi işin mahiyetine göre zaruri bulunur veya bu hususta işletmeyi idare edenlerce karar verilmiş ve teşebbüse geçilmiş olursa bu takdirde tazminat fazlası, yenileme giderlerini karşılamak üzere, pasifte geçici bir hesapta azami üç yıl süre ile tutulabilir. Bu süre içinde kullanılmamış olan tazminat farkları kara ilave olunur.
(**) Değişmeden önceki şekli: (Ek fıkralar: 30/12/1980 - 2365/57 md.) Üç yıldan önce işin terki, devri veya işletmenin tasfiyesi halinde bu tazminat fazlası, o yılın matrahına eklenir.
(***) Kaldırılmadan önceki şekli: Yukarıdaki esaslar dahilinde yeni değerlerin iktisabında kullanılan tazminat fazlası, yeni değerler üzerinden bu Kanun hükümlerine göre ayrılacak amortismanlara mahsup edilir. Bu mahsup tamamlandıktan sonra itfa edilmemiş olarak kalan değerlerin amortismanına devam olunur.